Tyrkiets Vestkyst

 

ANTIKKENS VENNERS STORE REJSE 2020Et billede, der indeholder indendørs, sidder, bord

Automatisk genereret beskrivelse

 

Grækere, romere, byzantinere, osmanner og det moderne Tyrkiet.

 

De græske bystater ved Tyrkiets vestkyst. Her opstod den europæiske filosofi, her fik kristendommen sit første store gennembrud, og her har vi osmannerne og det moderne Tyrkiet.

 

Et centralt sted er Efesos, hvor Artemistemplets herostratisk sørgelige rester befinder sig, men hvor der også er Johanneskatedralen med Johannes’ grav, samt et dåbskapel. I dag i den moderne by Selçuk.

 

I det store arkæologiske område, Efesos, med bl.a. det berømte teater, hvor Paulus ifølge Apostlenes Gerninger fik sin sag for med datidens ihærdige producenter og sælgere af souvenirs.” Stor er efesiernes Artemis!” - stod de i teatret og råbte i protest mod hans lære. Romerne satte deres præg på byen med bl.a. bibliotek, bordel og helligdomme og byggede fine huse med vægmalerier, som i dag kan besøges.

Maria endte sine dage her; hendes hus kan beses.

 

I nærheden af Efesos ligger Claros, et dejligt og fredeligt sted, der engang var et meget besøgt orakel.

 

Syd for Efesos ligger Panionion, antikkens EU! Her samledes tolv græske bystater i et interesseforbund rettet imod det store persiske rige. Hvert år mødtes de 12 ioniske stater her i et politisk og religiøst fællesskab.

 

Vi skal naturligvis også besøge Milet. Thales, som Aristoteles kaldte den første naturfilosof, kom herfra. Hippodamos fra Milet har lagt navn til byplansystemet med de lige gader, der krydser hinanden i rette vinkler.

 

I nærheden er også det meget smukt beliggende Priene, hvor vi går rundt i en græsk by og kan sidde i bouleuteriet, rådhuset, samt orakelbyen Didyma med det kolossale tempel for Apollon, som vi kan komme ind i.

 

Syd for den smukke sø Bafa ligger Euromos med et af de bedst bevarede templer i Tyrkiet. 16 søjler med overliggere og mange indskrifter.

 

Et stykke inde i landet ligger Afrodisias. Udover den græske by er dette et helt specielt sted hvor Augustus og hans familie blev dyrket. Her virkede i romersk kejsertid nogle fremragende skulptører, fordi omegnen kunne levere en marmor, der var eftertragtet i Rom.  Her er et meget smukt museum med et rigt indhold af værker fra stedet.

 

Laodikeia er en af de syv byer, som Johannes’ Åbenbaring nævner. Byen ligger meget centralt placeret, hvor handelsruter krydser hinanden, hvorfor byen i byzantinsk tid omdøbtes til Stavros, Korset.

 

Tæt på Laodikeia ligger det berømte bomuldsslot Pamukkala med antikkens Hierapolis, beliggende på plateauet oven over de berømte kalkformationer. Byen indeholder både gravplads, bade, teatre og en nedgang til Hades.

 

Bodrum, antikkens Halikarnassos, hvor historieskrivnings fader Herodot kom fra. Igennem mange år har danske arkæologer gravet her.  Mange af resterne fra det berømte mausoleum findes i den store Johanitterborg, der bl.a. indeholder Bodrum Museum of Underwater Archeology. Her er udstillet et af de ældste skibsvrag i historien. Dets last vidner om en vidtstrakt handel rundt i Middelhavet i bronzealderen.

 

Osmannisk finder vi bl.a. i byen Mugla, der i den gamle del af byen har bevaret fine gamle huse fra den osmanniske storhedstid.

 

 

Rejseledere

Ulla Rald, mag.art. i klassisk arkæologi

Knud Erik Staugaard, cand.mag. i græsk, latin og oldtidskundskab

Rejsetidspunkt: slutningen af september 2020

 

Send gerne en mail til ullarald@post.tele.dk, hvis du er interesseret i at høre nærmere.