Ikke flere pladser

Et billede, der indeholder tekstBeskrivelse, der er oprettet med høj sikkerhedAntikkens Venners store rejse i 2019

Romerne ved Adriaterhavet.

 Fra Diocletians Palads i Split til Aquileia,

 dvs. fra Kroatien til Italien

 

Højdepunkter er der mange af.

Vi skal udforske kejser Diocletians Palads, der i dag udgør kernen i den gamle bydel i Split. Bygget som ”pensionistpalads ” af Diocletian o. 305, men er stort som et fort og bevaret i store dele, fordi det er blevet genanvendt op gennem tiderne. Murene står i dag, og i kælderen får man et godt indtryk af paladsets indretning. Vestibulen til paladset er bevaret, og hans mausoleum er omdannet til en kirke. Jupitertemplet er blevet til dåbskapel.

Salona, 15 km fra Split, var Diocletians fødeby. Den var den centrale by i Dalmatien, måske med 50.000 indbyggere. Her går man uforstyrret rundt i en park, der rummer imponerende ruiner af hele byen, lige fra bymuren til amfiteater, teater, badeanlæg og flere tidlige kristne kirker.

Undervejs nordpå ad kystvejen besøger vi flere romerbyer. På Istrienhalvøen ligger Pula, en stor og vigtig romersk by. Her ser vi et rigtigt flot amfiteater bevaret i hele sin højde. Derudover er der et fint tempel og en triumfbue, der står næsten som i romersk tid.

Vi slutter i Aquileia i Italien, en væsentlig havne- og handelsby i Romerriget. Her går vi rundt blandt søjlerækker og huse med mosaikgulve. Flere meget fine mosaikker finder vi på det flotte lokale museum og i byens basilika.

Vi prøver at give os god tid på de arkæologiske steder og i de lokale museer.

Desuden vil vi høre om stedets historie op gennem tiderne, også om Jugoslavien og det moderne Kroatiens historie.

Rejseledere:

Hanne Christiansen, cand.mag. i historie, latin og oldtidskundskab.

Ulla Rald, mag. art. i klassisk arkæologi.

Tidspunkt: Slutningen af september (uge 39) 2019.